Dit boek is een hommage aan de grand old lady van het avant-garde galeriestelsel: Riekje Swart (1923-2008), die van 1964 tot 2000 de drijvende kracht was van de roemruchte Amsterdamse Galerie Swart. Haar beleid was eigenzinnig en gewaagd. Zij was een van de meest markante persoonlijkheden in de naoorlogse moderne kunstwereld, een durfal, die in het 36-jarige bestaan van haar galerie nieuwe ontwikkelingen kon duiden en zag wat er in de actuele kunst gaande was. Ze begon met streng, rationeel en koel abstract werk, gevolgd door een ommezwaai naar figuratieve, wilde en humoristische kunst met een anarchistische inslag. Galerie Swart werd legendarisch als platform en broedplaats van talent; haar faam als pionier van de moderne kunstwereld reikte ver, veel verder dan de omvang van de galerie aan de Van Breestraat, zowel nationaal als internationaal.

Het boek heeft 128 pagina’s en is rijkelijk in kleur geïllustreerd. De verkoopprijs bedraagt € 24,95 (softcover) of € 29,95 (hardcover) incl. verzending binnen Nederland. Brandende liefde voor kunst bestel je via de website van uitgeverij de Zwaluw.


Bonies’ klare taal gaat over het kunstenaarschap van Bob Bonies. Zijn extra kwaliteit daarin is dat hij zich immer zeer maatschappelijk en politiek heeft opgesteld. Over zijn betekenis daarvan in het beeldende kunstbeleid is nooit of zelden geschreven. Bonies’ klare taal voorziet in deze omissie.

Het boek heeft 248 pagina’s, hardcover, genaaid gebonden en is rijkelijk in kleur geïllustreerd. De verkoopprijs bedraagt € 29,95, incl. verzending binnen Nederland. Je bestelt het boek via de website van uitgeverij de Zwaluw.
‘Breekijzer op het geheugen’, waarin acht portretten van belangrijke Nederlandse beeldend kunstenaars zijn gebundeld: Frank Halmans, Jan Andriesse, Marcel van Eeden, Marlene Dumas, Marten Hendriks, Piet Moget, Pieter Laurens Mol en Willem van Genk.

Uitverkocht